A normális szívritmus

Aritmiás hipertónia. Szívritmuszavar tünetei, kivizsgálása, kezelése - KardioKözpont

Tartalom

  Mi számít magas vérnyomásnak?

  aritmiás hipertónia

  A napokban napvilágot látott egy tanulmány eredménye, mely szerint a magas vérnyomás értéke nem az eddigi Hgmm feletti érték, hanem már a Aritmiás hipertónia feletti tartomány is annak számít. Hogy ebből mennyi igaz, illetve hogy miért is veszélyes a magasvérnyomás, arról dr.

  Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája beszél. Fiatalabb korban a horkolás gyakrabban fordul elő férfiak, mint nők körében, ám a menopauza környéki hormonális változások miatt, később az arány kiegyenlítődik.

  aritmiás hipertónia

  Röviden a szívritmuszavarról Szívritmuszavarról, más néven aritmiáról akkor beszélünk, amikor a szívdobogás üteme megváltozik amiatt, hogy az ezt irányító elektromos tevékenységek nem működnek megfelelően. Legjellemzőbb tünetei a túl gyorsan vagy lassan verő szív, nehézlégzés, légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom.

  Bár sokan úgy gondolják, a ritmuszavar ijesztő és egyben könnyen felismerhető probléma, azonban nem ritka, hogy semmilyen panaszt nem okoz, és csak kivizsgálás alkalmával derül rá fény.

  Szorong önmaga és a szerettei miatt?

  A mögöttes okokat mindenképp érdemes kideríteni, mert a ritmuszavar sokszor egy alapbetegséghez társul, amelynek megfelelő kezelése mellett a szívritmus is normalizálódik. Magas vérnyomás is okozhatja A magas vérnyomásnak gyakran nincsenek tünetei, így sokszor csak a szövődmények okozta panaszok miatt derül ki a probléma: a kezeletlen hipertónia többek között a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is fokozza.

  Egy idő után az izomtömeg növekedése oda vezet, hogy elégtelen lesz a terület vérellátása, ami ritmuszavart okoz.

  aritmiás hipertónia

  A másik lehetséges szövődmény hipertónia esetén a szív ereinek elmeszesedése, melynek következménye érszűkület, vérellátási zavar, illetve aritmia lehet — a ritmuszavarok hátterében talán ez a leggyakoribb aritmiás hipertónia. Kapocsi Judit tanárnő.

  aritmiás hipertónia

  Összességében tehát fontos, hogy szabálytalan szívműködés, szívdobogás, kihagyás esetén mindenképpen forduljon orvoshoz!

  Az idejében felfedezett magas vérnyomás kezelésével megelőzhető a súlyosabb ritmusproblémák kialakulása is.

  aritmiás hipertónia

  Továbbá, akinek hipertóniája van, az évente legalább egyszer, panaszmentes esetben is menjen el kontrollra! Ez tartalmazza az orvosi vizsgálatot, szemfenéki kontrollt, EKG-t, és az alapvető laboratóriumi vizsgálatokat is. Az átmeneti ritmuszavarok és vérnyomáskiugrások felismerésében mindezeken túl segít a 24 órás, otthon hordható EKG- és vérnyomásmérő készülék, melyek felhelyezését és az eredmények kiértékelését szakorvosi központok végzik.

  Forrás: Trombózisközpont.

  aritmiás hipertónia