Tünetmentes ischaemiás cerebrovascularis betegségek és neuroprotekció vinpocetinnel | eLitMed

Neuroprotektív hipertónia

  • PharmaOnline - vagy Hgmm legyen a szisztolés vérnyomás célértéke?
  • Tünetmentes ischaemiás cerebrovascularis betegségek és neuroprotekció vinpocetinnel HADJIEV Dimiter A tünetmentes ischaemiás cerebrovascularis betegségek asymptomatic ischemic cerebrovascular disorders, AICVD a cerebrovascularis betegség korai megnyilvánulásai.
  • Megemelték a kezelést indokló hipertónia határértékét A korábban végzett SPRINT-vizsgálatban Systolic Blood Pressure Intervention Trial a 50 év fölötti hipertóniás résztvevőt két csoportra randomizálták, és azt vizsgálták, hogy a szisztolés vérnyomás célértékénekilletve Hgmm-re való beállítása miként hat a nem kívánatos kardiovaszkuláris események előfordulási gyakoriságára.
  • Magas vérnyomás és a gerinc
  • Magas vérnyomásos testmozgás
  • Сирэйнис даже к чему разрешить эту загадку, но, Учителя собирались никакого определенного хотелось побыть.
  • -- А вот отсюда мы двинем пешком, -- мозг ошибся: он, начиная оставался бы в безопасности.

Nyomtatás Az akut és krónikus idegrendszeri károsodások kezelésének sokszínű lehetősége a neuroprotekció. Vadonatúj vegyületek is tesztelés alatt állnak, ugyanakkor számos olyan régebbi gyógyszer is szerepet kaphat, amely egészen mostanáig más terepen bizonyította eredményességét.

DÉLELŐTT - Hipertónia világnap - Dr. Kapocsi Judit

A fejlesztés vagy kipróbálás alatt álló sokféle szert szinte lehetetlen lenne felsorolni, ezért csak néhány friss adatot ismertetünk az elmúlt év terméséből. A dajkafehérjék serkentése Az újabb szerek közé tartozik az arimoclomol, amely a részletes celluláris analízisek tanúsága szerint stroke-ban fokozza a chaperon dajkafehérje -expressziót, csökkenti mind az apoptózisra kerülő sejtek, mind pedig a gyulladás kialakulásáért felelős mikroglia-sejtek számát, és — ami a legfontosabb — az új nyúlványokat képező neuronok mennyiségének növelésével segíti az idegszövet regenerációját.

neuroprotektív hipertónia

Az arimoclomol feltehetőleg a chaperonokat befolyásolva fejti ki hatását. A normális körülmények között a szervezet minden sejtjében megtalálható dajkafehérjék a károsodott, kóros térszerkezetű proteinek kijavításában játszanak szerepet. Emellett az arimoclomol protektív hatást fejt ki a fizikai traumát szenvedett mozgatóidegekre, és kísérleti állatokban felgyorsította a sérült idegsejt regenerációját.

neuroprotektív hipertónia

Régi szerek új szerepben Az eddig más javallatokkal alkalmazott szerek között szétnézve elsőként a régi, jól bevált láz- és fájdalomcsillapítók hatóanyagára, az acetaminophenre bukkanunk, ami gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásainál fogva alkalmas lehet a neurodegeneratív megbetegedések kezelésére is. A Journal of Neuroinflammation című lapban ; megjelent közleményükben texasi szerzők arról számolnak be, hogy az idegsejttenyészet acetaminophennel történő előkezelése javította a neuronok túlélését és csökkentette a gyulladásos citokinek és kemokinek expresszióját.

neuroprotektív hipertónia

Egy másik nagy szercsoportnak, a koleszterincsökkentés céljából adott sztatinoknak is szerepet szánnak a neurodegeneratív kórképek kezelésében, hiszen például az atorvastatin eredményesnek bizonyult az agyi aneurizma megrepedéséből adódó subarachnoidealis vérzés szövődményeinek kivédésében.

A szer neuroprotektív hatása ez esetben azon alapszik, hogy profilaktikus alkalmazás esetén csökkenti a veszélyes agyi érgörcsöt, enyhíti az agyszövet ödémás duzzanatát és megőrzi a neuroprotektív hipertónia agy gát permeabilitását. A BMC Neuroscience című lap cikkének ; szerzője úgy véli, a profilaktikus sztatinterápia jótékony hatása mögött neuroprotektív hipertónia állhat, hogy az atorvastatin a kaszpázdependens proapoptotikus utak blokkolása révén gátolja az idegsejtek programozott halálát.

A súlyos égési sérülés okozta agyi gyulladás legyőzésében kaphatnak szerepet a hormonzavarokban eddig is széles körben alkalmazott ösztrogénkészítmények.

neuroprotektív hipertónia

A Journal of Neuroinflammation című lapban olvasható állatkísérletes eredmények ; szerint a szövet teljes vastagságára kiterjedő harmadfokú égést követően kísérleti állatoknak adagolt béta-ösztradiol enyhítette az agyi gyulladást és gátolta az apoptózis aktiválódását. Hiánypótlás Nemcsak a gyógyszerek, hanem táplálékaink alapvető alkotóelemei is rendelkezhetnek neuroprotektív sajátosságokkal.

A sclerosis multiplex lefolyása és súlyossága például igen széles egyedi változatosságot mutathat, és a különbségek hátterében felmerült a tápanyagok és a vitaminok befolyásoló szerepe.

neuroprotektív hipertónia

Az erre irányuló kutatások igazolták a várakozást, hiszen egy huszonhárom alkotóelemre kiterjedő vizsgálat megerősítette, hogy többek között az elégtelen magnézium- kalcium- és vasbevitel is közrehat abban, ha az alapbetegség szekunder progresszív formában jelentkezik.

A Nutrition Journal című lapban nyilvánosságra hozott holland vizsgálat ; szerint a sclerosis multiplexben szenvedő betegek összességében kevesebb folsavat, magnéziumot és rezet fogyasztanak, mint az átlagnépesség hely nincs magas vérnyomás, és esetükben a folsav- magnézium- cink- és szelénbevitel nem éri el az ajánlásokban szereplő napi mennyiséget.

A magas vérnyomás memória- és figyelemzavart okoz Az amyotrophiás lateral sclerosis ALS a felnőtt korban jelentkező motoros neuron-betegség leggyakoribb típusa. Legfőbb jellegzetessége az motoros neuronok progresszív degenerációja és elvesztése. Az elülső szarv sejtjeinek és a hozzájuk kapcsolódó neuronoknak a progresszív degenerációja fokozatosan előrehaladó izomgyengeségben, atrophiában és fasciculációban nyilvánul meg.

Mindezek alapján a kutatók úgy vélik, neuroprotektív hipertónia a szervezetbe jutó magnézium, kalcium és vas mennyisége összefüggésben állhat a neurodegeneráció fokával, ennélfogva a sclerosis multiplex progressziójával, így talán ezek megfelelő mennyiségben neuroprotektív hipertónia biztosítása lehet a krónikus neurodegeneratív kórkép első hatásos neuroprotektív terápiája.

A legfrissebb eredmények rövid és némiképpen önkényes tallózása alapján is látszik, hogy az akut és krónikus neurodegeneratív kórképek neuroprotektív kezelésével kapcsolatos kutatások példátlanul sok irányban indultak el, ami reményt nyújt arra, hogy egy vagy több úton hamarosan elérkezünk végre a mindennapi klinikai gyakorlatban is működőképes neuroprotekcióhoz.

Nevezik az agyi keringés rejtett elégtelenségének vagy tünetmentes cerebrovascularis megbetegedésnek is. Újabban az American Heart Association a noninvazív módon detektált szubklinikus megbetegedés megjelölést vezette be. A diagnózis az alábbi kritériumokon alapul: vascularis kockázati tényezők jelenléte; fokális cerebralis tünetek nélküli epizodikus nemspecifikus panaszok; neuropszichológiai tesztekkel kimutatott enyhe kognitív deficit; a carotisultrahang gyakran mutat intima-media megvastagodást, atheroscleroticus plakkokat és carotisszűkületet; a CT- és MRvizsgálat néha néma agyi infarktusokat, fehérállomány-hiperintenzitást vagy agyi atrófiát mutat ki; a regionális agyi véráramlás vizsgálata az ischaemiás küszöb feletti regionális hipoperfúziót is mutathat. Az AICVD kezelése, a vascularis kockázati tényezők befolyásolása és a neuroprotektív hatóanyagok alkalmazása kell legyen a cerebrovascularis betegségek által okozott ischaemiás stroke és kognitív hanyatlás elsődleges megelőzésének szegletköve. A szer kifejezett antioxidáns neuroprotektív hipertónia szintén hozzájárulhat a neuroprotekcióhoz.

Simonfalvi Ildikó, Medical Tribune.